Online Marketing, Marketing
Vertel je verhaal vanuit een Brand Archetype en scoor bij je doelgroep
Met Brand Archetypes zorg je voor een authentiek verhaal en relevantie
Vertel je jouw bedrijfsverhaal vanuit één van de 12 brand archetypes dan zorg je voor authenticiteit en relevantie. Dat zijn effecten die een positieve bijdrage leveren aan je merk. Niet alleen bij de doelgroep, maar ook de online kanalen. Om dat te bereiken verbind je de content strategie van je bedrijf aan de Archetypes die marketeers vaak gebruiken.
De archetypes zijn de erfenis van Carl Jung, de grondlegger van de moderne psychologie. Met de term archetype benoemde hij de steeds terugkerende karakters die zijn patiënten uit hun dromen beschreven. Jung dacht dat deze types onderdeel waren van het onderbewuste van de mens. Hij benoemde een zestal types van Moeder types, oplichter types en kind types. Eenzelfde Archetype theorie werd door Hollywood vertaald naar filmkarakters, om die zo herkenning te geven. Ook in marketing krijgen archetypes steeds vaker een rol, zeker bij content creatie. Allemaal mooi, maar wat kun jij er concreet mee.
Marketing vertelt feitelijke waarden, content marketing voegt emotie toe
Met content marketing wil je de consument aanspreken en aandacht vestigen op jouw merk. Aandacht vestigen kun je vanuit een marketingstrategie doen. Je bepaalt de doelgroep, sterke en zwakke punten van de organisatie en de kansen of bedreigingen die daaruit komen. Op die manier vertel je het verhaal van je product of dienst vanuit feitelijke waarden. Dat betekent niet persé dat je de aandacht hebt van de doelgroep en al helemaal niet dat je een emotionele toevoeging brengt in het leven van je doelgroep.
Rationele of emotionele keuzes, waar richt je je op?
De consument kan op twee manieren een keuze maken voor een product. Vanuit een rationele keuze, vanwege bijvoorbeeld de prijs. Of vanuit een emotionele keuze, dus vanuit een onderbuikgevoel. Die emotionele keuze bereik je met content marketing, immers mensen die vanuit emotie kiezen blijven over het algemeen een merk trouw.
Kiezen vanuit ratio is voor het merk risicovoller omdat er zo maar een goedkopere concurrent kan zijn. Om te bereiken dat de consument vanuit emotionele waarden voor je product kiest, moet je je verplaatsen in de doelgroep. Welke verhalen spreken hen aan, welke verhalen geven het product de emotionele toegevoegde waarde.
De emotionele toegevoegde waarde bereik je met het juiste archetype.
Met het gebruik van Brand Archetypes vertel je jouw bedrijfsverhaal aan de consument vanuit emotionele waarden. De 12 Archetypes zijn verdeeld in vier emoties gebaseerd op de basisbehoeften van de mens. Dat zijn stabiliteit, uitdaging, erbij horen en individualisme.
Met die basisbehoeften kun je de brand archetypes in vieren verdelen. Een deel vertegenwoordig een behoefte aan individualisme. Hier vallen de archetypes Onschuld, Leraar en Ontdekker onder. Binnen stabiliteit vallen Zorger, Heerser en Creator. Uitdaging geeft de Rebel, Magiër en Held en tenslotte zorgen de Clown, Gewone man en Minnaar ervoor dat je je erbij hoort voelen. De 12 archetypes hebben allemaal enkele intenties waaraan je het verhaal van je merk of product kunt hangen.
Op die manier zorg je ervoor dat je verhaal consistent is, dat je verhaal een toegevoegde waarde heeft en vooral dat je verhaal een emotie oproept bij de consument.
Volvo zorgt voor veiligheid, Alfa Romeo voor passie.
Als voorbeeld nemen we een aantal automerken, namelijk Volvo, Volkswagen en Alfa Romeo. Vrijwel niets geeft zoveel emotie als automerken.
Volvo zit in de hoek van het Brand Archetype Zorger. Dat betekent dat ze aandacht en compassie hebben voor de klanten. Dat ze goed willen doen voor de klanten. Daarom is veiligheid voor de klant juist het anker binnen de communicatie van Volvo. Vrijwel alle communicatie uitingen van Volvo behandelt het aspect veiligheid.
Volkswagen daarentegen zit in de hoek van de gewone man. In vrijwel elke communicatie uiting zit een gezin of gezinslid. De gewone man kan zich herkennen in deze uitingen.
Alfa Romeo zit in de hoek van de minnaar. Hier draait alles om passie, Italiaanse schoonheid, liefhebbers en geluk. Dat de techniek dan ondergeschikt is, is geen probleem, want de emotie bij de doelgroep is geraakt met het passionele aspect.
Beeldloods verzorgt beeldmarketing vanuit deze Archetypes
Om de juiste emotie over te brengen gebruik je foto of videobeelden. Immers, een foto zegt meer dan 1000 woorden, maar dan moet je wel het goede beeld gebruiken. Wij kunnen je daar goed bij helpen. Wij nemen in overleg met jou, het bedrijfsverhaal door. Aan de hand van een intake maken we een afweging onder welke archetype we het verhaal van je product of dienst gaan vertellen en met name welke emotie we in het verhaal willen brengen. De beelden die we voor je maken zullen dat verhaal duidelijk naar voren brengen.
Als je de content marketing van je merk of product verbindt met een archetype maakt dat je strategie makkelijker en zorgt dat voor een snellere effectievere opbouw van je fanbase. Iedere volger zal zich vanuit de emotie herkennen in het verhaal, jouw bedrijfsverhaal.
Laat ons je verhaal vertellen!
Wil je jouw verhaal vertellen? Wij kunnen je hiermee helpen. We zijn specialisten in het vertalen van jouw verhaal naar goed beeld. Naast fotografen hebben we ook Filmmakers, Animators, Illustrators, Powerpoint specialisten etc. in ons netwerk. We kunnen samen het concept van je verhaal vormen. Daarna kunnen we de beeldspecialist voorstellen die het beste bij jouw verhaal past. Kijk alvast eens in ons portfolio.
Kom je verhaal vertellen bij een kopje koffie!
of neem hiernaast contact met ons op.
Meer tips!
We geven geregeld meer van deze tips.
Wil je daarvan op de hoogte blijven, schrijf je dan hier in om niets meer te hoeven missen.