“Ik wil mensen laten zien dat je met wol ook andere producten kunt maken”
Natalie Bogtman; Nathaliewool
Bijna was de afspraak met Natalie Bogtman afgezegd omdat een van haar schapen een wond had, die ze graag wilde controleren. Natalie is gehecht aan haar schapen en ze gaat dagelijks even kijken hoe het met ze is gesteld en om ze even te knuffelen.
Dagelijks naar de schapen om te knuffelen
Toen ze nog in Zaandam woonde liepen de schapen rondom haar kleine boerderijtje. Maar daar heeft ze in Haarlem geen ruimte voor. Dus nu huurt ze een stukje grond in Vijfhuizen voor haar kudde van 12 schapen. “Ik heb Drentse heideschapen, Racka Schapen en Moorschnucken, en dat zijn allemaal schapen met ander wol dan de bekende Texelaars. “De wol van Texelaars is wat korter en dat wordt veel gebruikt in de tapijtindustrie. Dat gaat normaal naar China. Maar dat kan nu door de corona maatregelen niet. Dat blijft dus over. De langharige wol van mijn schapenrassen is eigenlijk voor vernietiging. Veel wol eindigt dus als een afvalproduct waar de herders geld voor moeten betalen om daarvan af te komen. Ik wil dus ook laten zien dat je andere toepassingen kunt verzinnen voor wol zodat er minder afval is.”
Van internationale functies naar Wol kaarden
Inmiddels is Natalie deskundige op het gebruik van Wol en in die rol wordt ze ook gevraagd mee te denken over problematieken rondom textiel. Zo werd ze gevraagd voor een hackathon over Hollandse wol en wat je daar mee kunt. Of soms bij scholen over de problematiek van kleding dat over is. Die deskundigheid is gegroeid over de jaren. Ze is begonnen met een studie in Toerisme omdat ze de talen makkelijk sprak. Na functies op een reisbureau, Makelaarskantoor en een internationale functie bij een mode groothandel kwam ze rond 2010 in aanraking met schapen en wol. En dat begon Natalie interessant te vinden. Ze vroeg zich af wat is het en wat kun je met wol. Vanuit haar hobby is ze gestart met het vilten van Wol en het maken poppetjes en bijvoorbeeld etuis. “Maar dat was nog steeds niet wat ik zocht.” Zegt ze. “Tot ik uiteindelijk bij het vachtvilten uitkwam, en toen wist ik dat dit het was wat ik zocht. Dat je zelf schapen kunt laten leven, het komt uit je eigen achtertuin en je hebt alleen wol, water, zeep en flink wat kracht nodig om een mooi product te maken.”
Wol als hippe interieur items
Die liefde voor wol gebruikt ze nu in haar bedrijf. Ze geeft workshops in het vachtvilten waarbij deelnemers mooie producten maken als kussens. En die workshops waren populair. Ze kreeg klanten uit Limburg, België en zelf stagiaires uit Frankrijk.
Maar met de Corona maatregelen kan ze de workshops nu even niet meer doen. Nu maakt ze items van wol die worden verkocht in Circle of Home, een Feng Shui woonwinkel aan de Gedempte Oude Gracht in Haarlem. Ze liep daarlangs en zag een vilten schaap in de winkel staan. Ze vroeg aan de eigenaresse wie dat maakte. Zij vertelde dat een vriendin van haar dat maakte, maar dat zij ermee stopte. “Nou zei ik, dan kan ik die wel voor je maken” Zegt Natalie. Dat vond ze goed, maar ze wilde geen schapen meer, maar iets dat een eyecatcher was. Ze had ooit houten vleugels gehad en die verkochten hartstikke goed. “Nou zei ik, dan maak ik wollen vleugels voor je. Dus toen heb ik wollen vleugels voor haar gemaakt.” De eerste verkochten hartstikke snel, onder andere ‘Interior Junkie’, een Haarlemse interieur influencer heeft ze gekocht. “Dat had wel een positieve invloed op de verkoop kan ik je vertellen.”
Andere toepassingen met wol zorgen voor minder afval
Het vilten is leuk, maar geeft nog onvoldoende antwoord op het overschotprobleem. Dus nu is ze bezig om wol ook in andere producten te verwerken. “Als je het bijvoorbeeld perst en er hars in laat lopen, heb je plaatmateriaal die je bijvoorbeeld als tafelblad of keukenblad kunt gebruiken”. Vol trots laat ze een skyline zien van geperst wol, en ook een foto van een salontafel van geperst wol.
Maar wol is natuurlijk ook een perfect isolatiemateriaal. Wol is akoestisch omdat er lucht tussen zit en het kan vocht opnemen tot wel drie keer het eigen gewicht zonder dat het negatief is voor de isolerende werking. In de zomer is het koel en in de winter warm. Dat zijn dingen die ik nu nog aan het onderzoeken ben.
Hulp bij het verwerkingsproces gezocht
“Mijn ambitie is een combinatie tussen het geven van Workshops als het weer kan, en het maken van producten voor bijvoorbeeld Circle of Homes. Maar ook het maken van de producten als tafelbladen vind ik ontzettend leuk. Dus het kijken wat je nog meer met Wol kunt doen. Maar daar loop je ook weer tegen problemen aan. Het proces van persen en met natuurlijke hars behandelen van wol heb ik nog niet onder controle. Je ziet dat er bijvoorbeeld nog kleine gaatjes zitten in het eindproduct. Die moeten eruit. In ik wil daarbij wel de natuurlijke harsen gebruiken en geen epoxy. Dus als er in de netwerken nog bedrijven zijn die ervaring hebben met het gebruik van natuurlijke harsen hoor ik dat graag”.
Natalie Wool is dagelijks bezig met wol en de verwerking daarvan, waarbij diervriendelijkheid en het gebruik van biologische wol een grote rol speelt. Natalie gebruikt enkel de wol van lokale geschoren schapen die na het scheren hun vacht weer laten aangroeien tot de volgende scheerbeurt.
Bij Natalie Wool kun je workshops volgen in (biologisch) vilten. Ze staat tevens met haar producten op verschillende biologische markten in de regio. In de online shop vind je wollen woondecoraties waaronder upcycled meubels met gebruik van wol, wollen kunst voor aan de muur en gevilte wollen vachten.
Wil je meer informatie of een workshop volgen, mail Natalie Wool dan via de onderstaande knop.