Van Start-Up Chef naar leverancier van keukenapparatuur.
Martijn van Roon; Kitchen Gear for Pro’s
“Ik ben voor mezelf begonnen als Start-up Chef.” Vertelt Martijn van Roon. “Als Start-up chef begin je echt vanaf niks. Je hebt een gebouw met vier muren en daar moet een keuken voor worden ontworpen en gemaakt. Daar moet een concept voor worden bedacht, personeel voor worden aangenomen, menukaarten worden gemaakt en berekend, kortom de hele organisatie wat het tot een restaurant of een hotel maakt moet worden opgezet. En daar ben je dan wel een maand of twee zoet mee.”
Als Start-up chef is Martijn zeer succesvol.
Martijn heeft de restaurants van het DeLaMar theater opgezet. Daar is men begonnen met twee restaurants en toen daar in 2012 de zeer succesvolle musical “Hij gelooft in mij” over het leven van André Hazes ging draaien, werd er een derde restaurant geopend binnen het theater. “Dat derde restaurant moest uiteraard ook opgezet worden. Dan moet daar een keuken ingetekend worden, er moet een pitch gemaakt worden voor wie de keuken gaat bouwen, et cetera, et cetera. Ik had daar inmiddels de nodige ervaring mee, dus dat ging goed.”
Die ervaring is niet onopgemerkt gebleven, want de organisatie achter de A’dam Toren heeft Martijn gevraagd om de restaurants Moon en Madam in de toren op te zetten. “Dat heb ik gedaan, terwijl ik toen eigenlijk al voor mezelf wilde beginnen. Dat gevoel van voor je zelf werken is daar wel versterkt” geeft Martijn aan. Hij heeft in de A’dam Toren een jaar lang alles opgezet en heeft het toen overgedragen aan een nieuwe chef. “Daarna was het tijd om voor mezelf te beginnen” zegt hij trots.
“Als eigen ondernemer heb ik onder andere het Ammonite hotel in Amstelveen en VIA hostels in Diemen met 750 bedden opgezet. Ik kocht destijds de keukenapparatuur in via verschillende leveranciers. Ik bedacht me dat ik mijn spullen ook direct kon inkopen bij fabrikanten en het als extra service voordeliger aan kon bieden aan mijn opdrachtgevers. Maar dat dealer worden was nog niet zo gemakkelijk. Ze kennen mij als Chef, dus waarom zou ik mijn spullen direct mogen inkopen bij hen.” Er was één fabrikant die geloof had in het verhaal van Martijn van Roon. Dat was Henkovac. Bij hen kon hij zijn vacumeermachines direct inkopen. Kort daarna volgde Kenwood en vervolgens meerdere fabrikanten, tot de 52 merken die hij op dit moment in het assortiment heeft. Zo is Martijn langzaam zijn bedrijf gaan uitbreiden en inmiddels weten ook steeds meer fanatieke foodies zijn webshop te vinden en willen ze met professionele apparatuur thuis aan de slag. De rollen zijn nu omgedraaid en Martijn wordt tegenwoordig steeds vaker benaderd door merken met de vraag of zij ook bij hem in het assortiment mogen worden opgenomen. “Zo ben ik er eigenlijk ingerold, en nu leef ik ervan” zegt Martijn met een glimlach.
Zijn ervaring helpt bij het ontwerpen van keukens.
Het werk als Start-Up Chef heeft Martijn op een laag pitje gezet, daar heeft hij nu weinig tijd meer voor. Maar hij gebruikt zijn ervaring nog wel om keukens te ontwerpen en daar is hij goed in. Als Chef weet hij natuurlijk precies wat zich in een keuken afspeelt. Dus waar zijn de looppaden (routing), waar zijn de werkplekken (parties), wat is handig en wat niet. Die ervaring komt dan goed van pas.
Martijn laat vier voorbeelden zien van keukens die hij nu aan het ontwerpen is. Een van deze voorbeelden is een professionele keuken van 9m2 die hij aan het ontwerpen is. “Eigenlijk is dit een soort inloop kast met een raam zegt hij.” De eigenaren waren ook benieuwd hoe ze daarvan een keuken konden maken. “Je gaat dan overleggen wat het concept wordt dat ze willen uitdragen, dan ga je dat samen vormgeven en aanpassen. In dit geval wilden ze vooral lunches verzorgen met healthy tosti’s, vegan food en dat soort gerechten. Op die basis ga je de keuken ontwerpen en de keukenbouwer pitchen. Dat neem ik uit handen van de opdrachtgevers”.
“Als Chef weet ik wat nodig is aan apparatuur in een professionele keuken”
“Voor het leveren van de keukenmaterialen -en apparatuur heb ik een basislijst gemaakt met spullen die elke keuken nodig heeft.” Martijn geeft aan dat elke keuken bepaalde machines nodig heeft, of je nou een pizzeria hebt of een Michelin sterrenrestaurant. “Een chef belt mij op en die geeft aan; “ik heb dat en dat nodig”. “Ik stuur dan mijn start-up lijsten en zij hoeven dan alleen aan te geven hoeveel ze van iets nodig hebben. Dat scheelt een chef ook uren met uitzoeken.”
“Wat mij echt anders maakt dan andere dealers is dat ik chef ben en jarenlang in de keuken heb gestaan. Die ervaring zorgt ervoor dat ik praktische adviezen kan geven. Dus de opdrachtgever kan mij vertellen wat ze willen bereiken, hoe ze gaan werken en dan weet ik precies welk apparaat waar moet staan om het proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Ik kan de opdrachtgever dan adviseren wat hij nodig heeft en soms is dat iets anders dan dat ze zelf in gedachten hadden, waardoor het voor hen vaak voordeliger is. Het leuke is nu dat zelfs diverse sterrenchefs om advies vragen voor bepaalde apparatuur”, zegt Martijn trots.
“Ik wil blijven koken”
“Op dit moment ben ik, zolang de lockdown aanhoudt, twee dagen per week gastdocent op het Nova College (Hotelschool) in Haarlem. Hier geef ik de praktijklessen koken samen met een docent van het Nova College. Zo ben ik toch met het vak bezig en het is leuk om de studenten de fijne kneepjes bij te brengen”.
“Desondanks mis ik de hectiek van de restaurantkeuken enorm” geeft Martijn als antwoord als we het hem vragen. “Vooral het samenwerken met de collega’s. Ik werk nu vaak in mijn eentje. Ik zou niet meer elke dag hoeven koken, maar ik zou wel weer graag twee dagen in de week als chef aan de slag willen. Dat is wel mijn ambitie, het is gewoon te leuk om niet meer te doen! Hopelijk kan dat binnenkort weer na de verruiming van de maatregelen.”
Martijn van Roon; Kitchen Gear for Pro’s biedt de beste keukenapparatuur -en materialen voor de inrichting van de ideale professionele keuken. Martijn heeft als doel duurzame relaties en nauwe contacten op te bouwen om zo, voor jou als chef, enkel en alleen top kwaliteit merken te leveren. Van vacumeermachines, staafmixers, BBQ’s of compleet ingerichte keukens. Martijn van Roon ondersteunt je daar graag bij.