Lars de Ruijter; Het vuur voor Illustreren weer gevonden
Lars de Ruijter; Angulars
Van een Horrorfilm naar een videoclip.
Een Horrorfilm bracht het vuur voor Illustreren weer terug. Dat resulteerde in het ontwikkelen van een eigenstijl met als voorlopige kers op de taart een videoclip voor Matt Simons’ nummer ‘Self Control’. Lars de Ruyter maakt met zijn Angulars illustraties naam en is nog niet klaar. Ambities genoeg, nu de economie weer gaat draaien, is Lars er klaar voor.
Kennis opgedaan in de Reclamewereld
Toen Lars in 2001 afstudeerde in illustreren en vormgeven was de kennis en ervaring die hij had nog grotendeels gebaseerd op het handmatig illustreren. “Ik deed alles nog met de hand” zegt Lars. ”Dus ik heb mij na de studie verder ontwikkeld als dtp’er en digitaal vormgever en ik heb daardoor jarenlang weinig tot niks met illustreren gedaan. Hij heeft toen veel ervaring opgebouwd bij reclamebureaus als Sixty Seven in de regio. “Daar heb ik veel geleerd, allerlei dingen gedaan voor grote en kleine projecten. “10 jaar geleden was er de crisis en ik was de laatste die aangenomen was, dus de eerste die op straat stond.” Vertelt Lars. Op dat moment besloot Lars meer met illustreren te gaan doen, maar hij wist nog niet zo goed wat.
Een horrorfilm bracht het vuur voor Illustreren weer terug
“Ik kreeg de kans om mee te werken aan de ontwikkeling van de speelfilm Carnifex, een horrorfilm.” Vertelt Lars enthousiast. Die film is geschreven en opgenomen hier in de regio. Daar is drie jaar lang door 300 vrijwilligers in verschillende samenstellingen elk weekend aan gewerkt. “Omdat film altijd een inspiratie voor mij is geweest, wilde ik daar graag aan meewerken.” Zegt Lars met een lachend gezicht. “Ik heb daar een Art Department opgezet. Ik ben gaan storyboarden en ik heb de sets ontworpen. Samen met een team hebben we die sets opgebouwd. Dat was nog in de Schouw, een oude vergaderruimte bij Corus waar een van de teamleden toen woonde” Herinnert Lars zich. Het hele illustreren en vooral het enthousiasme daarvoor kwamen weer terug bij Lars. “Daar is het vuurtje weer gestart” zegt Lars daar zelf over. Daarna is Lars gaan storyboarden voor commercials en korte films.
Angulars is ontstaan op het Young Art Festival
Via zijn werk voor Carnifex kwam Lars ook in contact met de organisatie van het Young Art Festival. Sowieso is Muziek en Cultuur wel de hoek waar ik de meeste affiniteit met heb” zegt Lars. “Voor het bandje waar ik in speelde heb ik een hoes ontworpen, dat was mijn eerste Angulars afbeelding” Vertelt Lars. “Daarmee kwam eigenlijk alles samen wat ik leuk vond en toen dacht ik daar moet ik wat mee doen”. Dus voor het Young Art Festival heeft hij toen een Totem in dezelfde stijl ontworpen. Daarna heeft hij ook het hoofdpodium van het festival ontworpen. “Zo ben ik begonnen met mijn bedrijfje”
Young Art Festival bracht Lars in de Broedmachine
Met het werk voor Young Art Festival is Lars ook in de Broedmachine terecht gekomen. De Broedmachine is een creatieve broedplaats aan de Parallelweg in Beverwijk. “De organisatie van het Young Art Festival was gelijktijdig met dit pand bezig” Vertelt Lars daarover. “Ik werkte toen nog vooral thuis, maar wilde wel ergens onderdeel van uitmaken. Het pand werd gehuurd en toen hebben we met de mensen die hier nu ook zitten, het hele pand gestript, en weer opnieuw opgebouwd. Zo ben ik hier terechtgekomen en heb ik besloten om dit wat ik nu doe door te zetten en verder uit te bouwen.
Geanimeerde videoclip voor Matt Simons meer dan 125.000 views
Ik werk het liefst aan commerciële opdrachten. Ik zie mezelf ook meer als een maker dan een kunstenaar. Als voorbeeld ben ik nu bezig met een opdracht voor de bibliotheek IJmond. Daar moet ik een tas voor ontwerpen. Ik krijg dan een budget en een briefing dat het een tas moet worden, dat het met boeken te maken moet hebben en wanneer het af moet zijn. Dat werkt voor mij het beste. Een korte duidelijke opdracht waarin ik wel mijn idee kwijt kan. De opdrachtgevers van Lars bevinden zich meer in de culturele hoek. Een grote opdracht in de muziekhoek heeft Lars gedaan voor de bekende Amerikaanse Singer Songwriter Matt Simons. Daar heeft hij de videoclip voor geanimeerd. “Die is net uit, en heeft al meer dan 125.000 views. Dan denk je echt wel van ‘Wat gebeurt mij nou’” Vertelt Lars daar enthousiast over. Bekijk de videoclip hier
Brengt de liefde voor illustratie ook in Heemskerk
En Lars heeft de ambitie om meer daarin te doen. Zo wil hij graag nog een geanimeerde speelfilm maken, is hij met een prentenboek bezig en zou hij het liefst ook nog eens een grote permanente sculptuur maken in de Angulars stijl ergens in een stad in Nederland. “Net zoals Joost Swarte” zegt Lars. De bekende illustrator en architect Joost Swarte is het grote voorbeeld van Lars. “De klare lijn die hij hanteert in zijn illustraties en stripwerk hebben mij geinspireerd om het werk te doen wat ik nu doe. Ik zou hem nog wel eens willen ontmoeten maar dat is er nog niet van gekomen.”
Zijn liefde voor Illustratie hebben Lars er ook toe gezet om in zijn woonplaats Heemskerk deel te nemen aan het project ‘De Grote Tekendag Heemskerk’ (een evenement georganiseerd door ‘Heel Heemskerk Tekent’), dat is een eendaags evenement waarbij tekenen en creativiteit wordt gestimuleerd. Lars organiseert daar met vijf anderen deze ‘Tekendag’. “Met mijn stijl maak ik dan alle posters en organiseer ik een workshop tekenen. Zo doende draag ik een steentje bij om cultuur in Heemskerk levendig te houden. Daar gaat veel tijd in zitten en ik verdien er niets anders aan dan wat bekendheid in de regio, maar dat is het me waard. Dat is iets waar ik in geloof.
Lars de Ruyter heeft een atelier in de Broedmachine in Beverwijk. Hij maakt in opdracht illustraties en sculpturen in zijn bekende Angulars stijl. Hij neemt geregeld deel aan exposities in de regio. De Broedmachine houdt eind September een Open Dag. Daar kun je bekijken wat Lars en zijn medehuurders maken. Zeker een bezoekje waard.